Terug

Kickstart de starter!

Bouwdepot nibc direct hypotheek

Iedereen die starter is of was herkent het wel, je komt net kijken op de woningmarkt en vraagt je af; waar moet ik beginnen?

Wat past bij jou, kies je voor kopen of huren? Stel je kiest voor kopen, en dan? Ga je dan op een huis bieden of eerst naar een hypotheekadviseur? Wat zijn ontbindende voorwaarden en hoe werkt het als ik extra geld nodig heb voor een verbouwing? Kortom; help! 

En hulp is on it’s way! Ik interviewde Lisa (Beleidsmedewerker Ministerie van Binnenlandse Zaken Koop- en kapitaalmark en Floor (Adviseur bureau EMMA) over het te gekke project; Week van de Starter. Hoe kregen zij het voor elkaar om de hele markt op te lijnen, een interactieve impactvolle campagne neer te zetten en de starter uit de schaduw te trekken? Lees het nu. 

Klaar voor de start

Lisa en Floor zijn jong, gedreven en vol energie. Samen met hun enthousiaste teams hebben zij het voor elkaar gekregen. Zij creëerden het co-creatie platform startenopdewoningmarkt.nl. Dé plek waar je als starter…start! Alle informatie, stappen en uitleg bij elkaar op 1 platform. Dag stress, hallo met je voeten omhoog een nieuwe woning scoren! Waar was dit toen ik een huis kocht? #jaloers. 

Lisa: “Begin vorig jaar concludeerden we dat er steeds meer geluiden uit de markt kwamen die aangaven dat de starter in Nederland het moeilijk heeft. Verschillende stakeholders, inmiddels partners, gaven aan dat de informatie voor starters complex en gefragmenteerd was waardoor het voor hen enorm stressvol was om de woningmarkt te betreden. De kansen waren niet gelijk, starters stonden met 1-0 achter.”. Floor: “Kennis is macht, dat merkte ik goed toen ik afgelopen maart zelf mijn eerste woning kocht. Hoe meer je weet, hoe beter je positie. Ik vond het toevallig leuk om er helemaal in te duiken en zelfs toen nog vond ik het enorm complex. Elke fase in het proces van aankopen vraagt weer om heel andere kennis.”. Maar hoe krijg je het nou voor elkaar? Hoe stroomlijn je alle informatie die er beschikbaar is voor starters? Kortom; hoe help je hen om door de bomen het bos te zien? 

Let’s GO

Lisa: “Totaal zijn we met 11 partijen aan de slag gegaan: Aedes, Nederlandse Vereniging van Banken, Verbond van Verzekeraars, VBO, Vastgoedpro, NVM, De Hypotheekshop, SVn, Vereniging Eigen Huis, NHG en BZK. We waren allemaal gemotiveerd om de handen ineen te slaan en het probleem op te lossen.”. Lisa  vertelt dat het in eerste instantie best een uitdaging was om iedereen dezelfde kant op te krijgen. “Je hebt te maken met verschillende belangen, doelgroepen en bedrijfsculturen.”Daar komt bij dat de versnipperde informatievoorziening niet het enige probleem is waar starters tegenaan lopen in de woningmarkt. We hebben er bewust voor gekozen om ons in eerste instantie op dat probleem  te richten. Daarin hebben we als partners immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid Toen deze eerste drempel was genomen groeide de energie en alle partijen waren gemotiveerd om de informatiepositie van starters te verbeteren. “Toen iedereen voelde dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid was om de positie van starters te verbeteren kwam de vaart er goed in. Het werd een unieke manier van samenwerken waarbij alle 11 partijen het echt samen deden, als een team. Samen met EMMA zijn we aan de slag gegaan met het samenbrengen van alle relevante informatie op één plek. De site startenopdewoningmarkt.nl is het resultaat”. Lisa geeft aan dat de branch-brede manier van samenwerken en de inzage dat je zo’n grote verandering niet alleen, maar met de hele markt bewerkstelligd nieuwe deuren opent “Het resultaat, startenopedewoningmarkt.nl, is natuurlijk super, maar we zijn nog niet klaar. Wat ons betreft is dit een goede basis voor verdere samenwerking.We weten nu; door de handen ineen te slaan kunnen we grote problemen richting structurele oplossingen bewegen.”. 

Jong Stel Vrouw Op De Rug Blij

De Week van de Starter

De Week van de Starter begint op 28 september en loopt tot en met 4 oktober. Deze week staat volledig in het teken van de starter, om hen een echte kickstart te geven. Niet alleen kunnen zij vanaf dan alle informatie vinden op het platform startenopdewoningmarkt.nl, ook kunnen starters deelnemen aan talloze webinairs en workshops. Op 28 september vindt er een grote online kick-off plaats. Tijdens de talkshow het Startersspreekuur schuiven 4 prominenten uit de markt aan om vraagstukken, dilemma's en broodjes aap verhalen te bespreken. Na de week is het project zeker niet afgelopen, de website bijft ook in de toekomst de centrale plek voor alle starters van Nederland. Samen bereik je meer! 

Start nu zelf

Wilt u als hypotheekadviseur dit initatief ondersteunen? Dan kunt u een online webinar of inloopspreekuur op de agenda zetten bij startenopdewoningmarkt.nl. Uw kantoor helemaal starter minded maken tijdens de Week van de Starter? Download dan hier de poster en ander promotiemateriaal.

Onze experts, jouw team

NIBC Direct is een verlengstuk van jouw team. Als hypotheekadviseur heb je een deskundig aanspreekpunt met jarenlange ervaring die voor jou klaar staat.